Meditatie 03-12-2021: Licht in de duisternis

Meditatie 03-12-2021: Licht in de duisternis

Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die in het donker wonen worden door een helder licht beschenen. (Jesaja 9:1)

De kortste dag, de langste nacht is over enkele dagen, er is veel donker om ons heen. Tegelijkertijd is er geestelijk ook steeds meer donker, maar ook op maatschappelijk en politiek gebied. Israël was in de tijd van Jesaja uiteen gevallen, gespleten, er dreigt oorlog, mensen zijn angstig voor wat er komen gaat. Maar in plaats van hulp zoeken bij God zoeken mensen hun heil elders. De mensen in de dagen van Jesaja en velen in onze dagen vragen niet naar God, ze weten niet wie Hij is en wie Hij voor hen wil zijn. Ze wonen in het land van de schaduw van de dood. Ze hebben leren leven met de angsten en de onzekerheden van het menselijke bestaan. Hier of daar kan immers zomaar ineens een aanslag op je leven gepleegd worden? Als schapen zonder herder, zonder richting, dolen ze rond.

Maar…daar is een God! Jesaja roept het uit! Hij proclameert het en hij zingt erover. Jesaja heft een adventslied aan. ‘Het volk dat in duisternis ronddoolt, ziet een schitterend licht!
De mensen, ze vragen niet naar God…. Maar God, die God, die altijd trouw blijft aan zijn verbond en aan zijn Woord, vraagt wel naar ons, naar mij. Hij schrijft mensen nooit af. Hij veroordeelt mensen niet. Dat doen wij helaas regelmatig. Maar God schijnt met het licht van zijn liefde, met het licht van zijn oneindige barmhartigheid en vergeving over ons leven en in ons hart, opdat we blijmoedige adventschristenen zouden zijn. Mensen, die zijn liefde, zijn barmhartigheid en genade doorstralen naar mensen, die ronddolen in duisternis. Soms lijkt het een onbegonnen werk, hebt u dat nou ook? Je hoort de verhalen van al die mensen, en het zijn er in ons dorp veel, die teleurgesteld de kerk en daarmee soms ook God de rug toekeerden.

Je zou ze dat licht van Christus, zo graag gunnen: Hij sprak: ‘Ik ben het Licht voor de wereld, wie Mij volgt, loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat levens geeft!’
Want dit Licht, maakt het grote verschil in ons leven. dit Licht leidt zondige, verloren mensen, die op doorreis zijn door de duisternis van dit leven, naar het eeuwige licht van zijn komende Koninkrijk. God vraagt, verlangt en ziet met tranen in zijn ogen, uit naar u, jou en mij. Kom tot Hem en laat je verwarmen door zijn liefde. Hij kan en wil je een heel nieuw leven geven. Een leven in zijn licht en dichtbij zijn Vaderhart. Dan kan er zelfs in de donkerste tijd van het jaar meer licht zijn dan je ooit voor mogelijk hield.

Een goede, hoopvolle adventstijd toegewenst!
Ds. Gert J. Röben