Hervormde Gemeente Heerde

Hoge spits, lage drempels

Dit jaar is het 400 jaar geleden (1619-2019) dat de nationale Synode van Dordrecht werd gehouden. Dat wordt gevierd! Vanuit onze "reisgenoten" is het verzoek gekomen om een dagtocht naar Dordrecht te gaan organiseren rond dit thema en dat willen we graag doen op 23 maart a.s. (dus niet op 30 maart zoals eerder aangekondigd)!20190323 aquarel Grote kerk Dordrecht

Het programma is als volgt samengesteld: In de ochtend bezoeken we het Dordrechts Museum met de tentoonstelling "WERK, BID EN BEWONDER, een nieuwe kijk op kunst en calvinisme". Op de website lezen we hierover:
"De Nederlandse politieke elite bestond vanaf de 17de eeuw – de Gouden Eeuw – uit calvinisten. Hun rijkdom en maatschappelijke status etaleerden ze met grote huizen, chique interieurs én fraaie kunst. Maar kunst en calvinisme; gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers geassocieerd met sober, streng en spaarzaam. En kunst met rijkdom en luxe. Maar wat was de werkelijke relatie van calvinisten tot kunst?"

Na de lunch is er een keuzeprogramma. Het is mogelijk te kiezen voor een stadswandeling. De gids neemt ons mee voor een wandeling door Hollands oudste stad met haar verleden en vertelt over de "Synode van Dordt". Onderweg is er een kort bezoek aan de Grote Kerk waar een tentoonstelling is van Henk Helmantel. Deze bekende fijnschilder heeft een specifiek Synode-werk gemaakt van en in de Grote Kerk. De wandeling (inclusief het bezoek aan de Grote Kerk) duurt circa twee uur.

De andere mogelijkheid is een wat rustiger programma met alleen een rondleiding met gids (75 minuten) in de Grote Kerk van Dordrecht. Naast de rondleiding is er het werk van Henk Helmantel en misschien ook nog een korte orgelbespeling.

Voor meer informatie verwijzen we u naar:
www.gilde-dordrecht.nl/Stadswandelingen-Dordrecht
www.dordrechtsmuseum.nl/tentoonstellingen/werkbidbewonder

Het wordt een lange dag vanwege de reistijd naar Dordrecht. Exacte informatie over de vertrektijd volgt. De kosten voor deze volledig verzorgde dagtocht bedragen € 47 voor personen met een museumkaart en € 60 voor degenen die geen museumkaart hebben. Het bedrag kan nog iets worden bijgesteld.

Vragen en of aanmelding (met voorkeurkeuze middagprogramma) graag zo spoedig mogelijk bij "reiscommissie@hervormdheerde.nl" of tel. 0578 695151.

Met vriendelijke groet,

Namens de reiscommissie (onderdeel Raad voor Vorming en Toerusting)

Hennie de Vos