Voor anderen

[Dit is een voorlopige tekst - mis je nog informatie over Alfabetiseringswerk Janet van Middendorp in Ethiopië het ons dan weten]

Door de zendingscommissie ondersteunen wij als gemeente dit project financieel.

Janet van Middendorp zet zich in voor het alfabetiserings werk in Ethiopië. Ze gaat taal-lees programma’s opzetten en coördineren in lokale talen. Voor evangelisatie is het heel belangrijk dat de mensen zelf de Bijbel kunnen lezen. In Ethiopië worden 90 verschillende talen gesproken en lang niet alle talen staan op schrift. Ongeveer 40 procent van de bevolking kan lezen en schrijven. Dus er is nog veel werk aan de winkel.

Terugblik training kleuterleerkrachten
Mizan ligt zo’n 580 kilometer ten zuidwesten van Addis. Er waren tienleerkrachten voor vijftalen. Elke woreda (regio) begint proefklassen in één van hun scholen. Om die te ondersteunen waren ook de schoolinspecteurs van elke woreda uitgenodigd. De boeken met lessen voor de eerste drie maanden en het verhalenboek waren gelukkig klaar en we konden de leerkrachten de lessen uitleggen én laten doen! Het was nodig om de verhalen en liedjes goed te oefenen, zodat zij die in de scholen ook goed zouden voorlezen en zingen.

Schrijversworkshop
Aansluitend werkte ik met de taalexperts aan het vervolg van de handleiding. Er werden verschillende verhalen geschreven over de markt en de school. We hebben een hele goede tekenaar op kantoor die mooie illustraties maakt voor elk verhaal én voor de verschillende taalgroepen. De verhalen komen in een apart boek en elke maandag wordt een nieuw verhaal voorgelezen. De rest van de week worden er over dat verhaal vragen gesteld, tekeningen gemaakt en een rollenspel gespeeld. Het is heel bijzonder om zo een basis te

Zie ook haar website :  www.janetvanmiddendorp.nl     en de website van de GZB ( Gereformeerde ZendingsBond) gzbJanetvMiddendorp 2017

[Dit is een voorlopige tekst - mis je nog informatie over Opbouw van christelijke gemeenschappen in islamitisch Bangladesh het ons dan weten]

Door de zendingscommissie ondersteunen wij als gemeente dit project financieel.

Bangladesh: een arm en overwegend islamitisch land

Bangladesh is een van de armste én dichtstbevolkte landen ter wereld: het land is vier keer groter dan Nederland, maar telt maar liefst acht keer zoveel inwoners. Van de 130 miljoen inwoners is 87 procent islamitisch. Elf procent is hindoe en slechts één procent van de bevolking bestaat uit christenen, zij vormen dus een zeer kleine minderheid.

De eerste zendelingen brachten in de 17e eeuw het Evangelie naar het land en zijn bewoners. Inmiddels zijn er in Bangladesh verschillende kerkgenootschappen waaronder de protestantse Kerk van Bangladesh. Deze kerk ontstond in 1972, vlak nadat het land zich afscheidde van West-Pakistan. De kerkcultuur is sterk beïnvloed door het hindoeïsme, omdat aanvankelijk vooral hindoes zich tot het christendom bekeerden.

Christenen die vroeger moslim waren, hebben het niet gemakkelijk in Bangladesh. Ze vinden rust en vrede in het christelijk geloof, maar krijgen ook weerstand van familie, vrienden en gevestigde kerken. Ze voelen zich niet altijd thuis in de bestaande Bengaalse kerken.

De organisatie Isa-e Church Bangladesh ondersteunt deze christenen daarom bij het opbouwen en vormen van eigen gemeentes en geloofsvormen: tussen kerk en moskee in.
Het Evangelie staat centraal op een manier die past bij de cultuur en tradities van deze christenen. In de erediensten zijn daarom veel islamitische vormen te vinden. De gemeente-leden zitten bijvoorbeeld vaak op de grond, bidden met open handen.
Om deze zelfde reden heeft de organisatie een bijbel geschreven waarin Sanskriet-woorden vervangen zijn door Arabische woorden. Zo zijn de Bijbelverhalen ook voor mensen met een islamitische achtergrond herkenbaar.
Isa-e-Church stimuleert deze jonge kerken om ook maatschappelijk actief te zijn in hun eigen samenleving.

Christenen zijn een minderheid in Bangladesh. Soms is het moeilijk om staande te blijven.
Omdat de meeste jongeren in Bangladesh moslim zijn, groeien christelijke jongeren samen met hen op en leven met hen samen. Onze klasgenoten, collega’s en vrienden zijn meestal moslim. We hebben daardoor weinig christelijke voorbeelden. Het geloof van christelijke jongeren is vaak vrij zwak. Jongeren zijn christen omdat hun ouders christen zijn. Ze weten weinig van hun religie en geloof af. Ze vieren Kerst of Pasen net als andere feesten.

Wat kan Isa-e Church doen met onze steun ?
• Aanschaf van bijbels: 2,55 euro per stuk.
• 5 plattelandsdokters worden getraind per jaar: 290 euro per persoon.
• Schoolmaterialen voor kleuters: 122,50 euro per school.
• Vrouwen- en jongerenkampen voor 100 personen, 3 dagen: 2.500 euro per kamp.
• Training voor voorgangers, 4 keer 2 weken per jaar: 518 euro per voorganger.
• Productie van 1 CD met liederen uit hun liedboek: 1.400 euro.